Увреда на лабрума на раменната става

Какво представлява лабрума на раменната става?

Раменната става е изградена от три кости: лопатка, ключица и горната част на раменната кост. Главата на раменната кост ляга в плитката ставна компонента на лопатката наречена гленоид. Главата на раменната кост обикновено е доста по голяма от гленоидната повърхност и поради тази причина по ръбовете на израстъка има образуван мекотъканен фиброзен пръстен, наречен лабрум спомагащ за стабилността на раменната става. Фиброзния пръстен задълбочава израстъка на лопатката с до 50% за да може главата на раменната кост да си съответства по-добре с израстъка на лопатката. При уреда на лабрума тази съответност се нарушава и води до нестабилност на раменната става.

Какви са симптомите на увредения лабрум?

Симптомите на увредения лабрум на раменната става са много подобни на симптомите при други патологични състояния на рамото. Тези симптоми включват:

 1. Чувство за нестабилност на раменната става
 2. Изваждане на главата на раменната от раменната става
 3. Болка, особено при дейности изискващи повдигане на ръката над главата
 4. Блокиране, пукане или звук на протриване
 5. Спорадична нощна болка
 6. Намаление в обема на движение
 7. Загуба на сила на съответната ръка

Какво може да доведе до това състояние?

Увредите на лабрума могат да бъдат причинени от остра травма или често повтарящи се минимално травмиращи рамото движения. Чести ситуации при които може да се достигне до такава увреда са:

 1. Падане върху отведена от тялото навън рака
 2. Директен удар върху раменната става
 3. Внезапно дърпане, като например при опит за повдигане на тежък предмет
 4. Рязко движение на ръката над главата с внезапно прекъсване или поява на силно съпротивление
 5. Често срещана увреда при атлети хвърлячи или при щангисти

Какви усложнения може да се очаква ако не се лекува?

При липса на лечение на такава увреда може да се достигне до чести изваждания на раменната става или до невъзможност главата на раменната кост да се задържи в контакт с израстъка на лопатката. Оставена за дълъг период от време тази увреда може да доведе до ранна артроза на раменната става и загуба на функция на същата.

Какво е лечението?

При увреди не водещи до усещане за нестабилност на раменната става може да се подходи с консервативни методи за облекчаване на симптоматиката( НСПВС, физикална терапия за засилване тонуса на мускулите от групата на ротаторния маншон на рамото).При липса на резултат в рамките на 3-4 седмици , както и при всички случай на усет за нестабилност на раменната става се преминава към оперативно (артроскопско лечение)