Увреда на предната кръстна връзка (ПКВ) или скъсване на ПКВ

Предната кръстна връзка е основна стабилизираща структура в колянната става. Увредата ѝ води до нестабилност на коляното, която представлява пусков момент за последващи деструктивни промени на други вътреставни структури като менискуси и хрущялно покритие на ставните повърхности. Във връзка с все по-голямото навлизане на спорта в живота на хората се увеличават и увредите на ПКВ. Най-засегнатата група са хората в активна възраст, занимаващи се със спорт.

Анатомия на ПКВ

Предната кръстна връзка представлява сноп от съединителна тъкан ( колагенни влакна ) . Тя се прикрепва здраво към костите образуващи колянната става . Нейната основна цел в коляното е стабилизираща функция . Предната кръстна връзка не позволява на на подбедрицата да се движи напред спрямо бедрото и позволява на колянната става да понася усукващи натоварвания .

Как се къса ПКВ ?

Причината за увреждането на ПКВ е високоенергийна травма с внезапна промяна на скоростта (рязко спиране), свръхразтягане или усукване в областта на коляното. Когато тя се скъса, коляното става нестабилно. Увредата й е сериозен проблем, защото тази нестабилност поражда, внезапно затруднение на движението и прави коляното склонно към развитие на артрит и хрущялни разкъсвания и дегенерации.Най-често тези увреди се срещат в спортове като футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, алпийски ски и други

Какви са симптомите при скъсване на ПКВ ?

Пациентите претърпели увреждане (скъсване) на предната кръстна връзка , съобщават следните симптоми непосредствено след травмата :

 • внезапно изместване напред на подбедрицата
 • “изпускане” на става в момента на травмата
 • внезапно поддуване на ставата
 • БОЛКА !!!

При отзвучаване на симптоматиката след около 3-4 месеца или години след това

 • епизодична нестабилност на увреденото коляно
 • болка при рязко натоварване или усукване
 • “пукащи” звуци в коляното при ходене
 • периодично отоци

Как се поставя диагноза увреда на ПКВ ?

Най-точния индиректен метод да доказване на скъсване на ПКВ е ядрено-магнитният резонанс . Високо квалифицираните ортопед травматолози мога да докажат и чрез клинично изследване (тестове) . Ултразвуково изследване също има тежест в диагностиката . Един от методите е артроскопското диагностициране и последващо лечение .

Оперира ли се скъсана ПКВ ?

Дали да се оперира или не скъсана ПКВ е дебат , който зависи от много фактори . Има пациенти , които нямат изисквания към изисквания към голяма спортна активност и могат да упражняват ежедневните си задължения и без реконструкция на ПКВ . Има значение и тяхната възраст .

Основните фактори , които участват в решението да се оперира са :

 • възраст на пациента
 • дали е професионален спортист или не
 • способността на пациента да се справи със следоперативната рехабилитация и др.

Какво представлява реконструкцията на скъсаната ПКВ ?

Реконструкцията представлява вземане на сухожилие (донорно или собствено) , с което се замества скъсаната предната кръстна връзка . Първата и една от най-важните стъпки в реконструкцията е вземането на решение с какво да се възстанови ПКВ . През годините са утвърдени редица методи :

 • Вземане на част от собственото сухожилие на коляното капаче . Това е ефективен метод , който се използва от голяма част от хирурзите , но с доста недостатъци .
 • използване на сухожилия от мускули на бедрото – musculus grаcilis и musculus semitendinosus . Това също е метод , който се е доказал че е ефективен , но както и при предходния и при този реконструкцията става за сметка на разрушаване на собствени тъкани , които са необходими на тялото за нормалната му функция .
 • Изплозване на Донорна тъкан : това са сухожилия , които предварително са взети и обработени по специални методики от лицензирани тъканни банки . Този метод е най-ефективния и подходящ за реконструкция , защото при него се изпозлва “резервна част” за възстановяване на ПКВ . Възстановяването на пациента е почти еднакво , както при методите със собствена тъкан . Болката следоперативно е значително по слаба . При евентуално второ скъсване на ПКВ може да бъде подмена като резервна част . Има и редица други предимства , които правят метода най-подходящ за тази операция .

Реконструкцията на ПКВ се извършва чрез модерни артроскопски апаратури . Това прави метода за лечение минимално инвазивен . Минимално щадящ и по-малко стресиращ за пациентите .

Ключови думи : ПКВ , руптура , скъсване на ПКВ , скъсване , нестабилност , артроскопия , минимално инвазивен , щадящ , донорна тъкан , сухожилие , musculus gracilis , musculus semitendinosus , операция , резервна част , Увреда на предната кръстна връзка